Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szignómról ....

Tudatosan, - csak " Béla " szignóval ellátott műveim alapgondolata, hogy nem az alkotó neve fontos, hanem maga a kép ! 

Viszont az alkotóra utaló azomosítási lehetőség nélkül, avagy teljesen anonym módon, jelentősen csökken a kép értéke. Igy kizárólag keresztnevem szignójával ellátva, valamint arra gondolva, hogy  " Bélák " tizezrei léteznek, bízok képeim mondanivalójában, a képleképzés kvalitásában, valamint az alapvető, illetve felismerhető egyéni struktúrában, - azt kiegészítve egyedi  keresztnevem kézjegyével.

A kortárs művészet lehetőségeit kutatva, a modern képalkotás elérhető, - újabb lehetöségeit fokozottan alkalmazom.

Meggyőződésem: napjainkban tanúi vagyunk a képalkotási lehetőség alapvető változásnak.

Gondoljunk példaképen a teljesen megváltozott digitális fényképvilágunkra, avagy a legújabb modern, kis példányszámban lehetővé vált, a művész által limitált példányszámban megvalósított, vagy mint egy példányban létrehozott egyedi művekre.

Manapság, a sokszorosított grafika új technikáival létrehozott alkotásokban, biztonságosan elérhetővé vált a muzeális kvalitás követelményének betartása.

Így kerülhet az alkotás szellemi értéke előtérbe, mint a művész által megvalósított,  -  elvszerűen szabad, egyedi kreatív alkotási folyamat eredménye.

A határokat immár nem a technika adottsága korlátozza, hanem kizárólag az alkotó projekciója.                               A lehetséges képben megvalósult " érték "  mellett, - gondolnunk kell a létező, negatív módon értékelhető " giccs " alkotásokra is épen úgy mint netán csak az alkotó személyes kontextusában élő, -  érvényesülő képtartalmakra .

Ha mi, -  a művel kommunikációban lépő szemlélők, - tehát ha a művész alkotását mérlegelö vagyunk,- legyünk biztosak; hogy annak megitélésében saját, egyedi világunk lesz a legbiztosabb érzelmi muató „ műszerünk ”.

Természetesnek kell vennünk, illetve tudatában kell legyünk annak, hogy az egyedi mű önmagában még nem  jelent egy köztudatban nagyrabecsült értéket.

Lehetséges, hogy csak alkotójának  személyes kontextusában állja meg helyét. Viszont ha nyilvánosságra hozva    ( pl. egy kiállítás révén ) a szemlélők többségének adott mondanivalója mint kommunikációs folyamat , a mű            " értékének ” avagy keresletének mintegy folyamatos növekedését is magában rejti, - mint alkotási kvalitás, - úgy biztosak lehetünk, hogy például az új technikával sokszorosított, limitált grafika értéke , - mint a múlt neves példái auch mutatják , - a jövőben is megállják helyüket.          

A sokszorosított és alacsony példányszámban létrehozott alkotások előnye, hogy nem csak egy képrajongó vagy gyüjtő tulajdonában lévő egyedi példány van a piacon jelen , hanem mint kortárs mü,  - egy aránylag előnnyös áron elérhető alkotási sorozat jöhet létre.

A modern technikával létrehozott alkotás, ( például elektrografika ) lehet egy egyedi példány is, és ezáltal egy lényegesen magasabb alapértéklésre reflektáló mű. ( Lásd monotipia bejegyzés ) .................................................................................................. ................................... copyright Botond Béla

Siehe auch unter Elektrografik / Lásd elektorgrafika alatt is ....

 

A mappában található képek előnézete 2.grafikák

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.